Ozcare Aged Care Facility Mackay

[Enrich Architecture] has been instrumental in Ozcare’s desire to design and construct buildings that offer a new approach in the areas of residential aged care and retirement living.– Damian Foley, Chief Operating Officer, Ozcare

The overarching focus of the design principles of the 120 bed aged care facility was of client care and well-being. The importance of providing space for family interaction, fostering friendships with fellow residents by providing multi-purpose and gathering spaces and specific areas for encouraging involvement in activities to be socially connected was paramount.

The two-story facility is divided into smaller communities and gives the residents a sense of homelike security and ownership. Each community has a number of small sitting areas, lounge and activity spaces. Smaller, more intimate dining and sitting areas allow residents to visit privately with family and friends. 

As the focal point of the social and communal life of the residents, the lounge and common areas play a vital role in the overall wellbeing of the residents. The design of the common areas provide the residents with a sense of homeliness and familiarity to help reduce anxiety whilst also encourages social interaction and socialisation.  

Ozcare Aged Care Facility Mackay

[Enrich Architecture] has been instrumental in Ozcare’s desire to design and construct buildings that offer a new approach in the areas of residential aged care and retirement living.– Damian Foley, Chief Operating Officer, Ozcare

The overarching focus of the design principles of the 120 bed aged care facility was of client care and well-being. The importance of providing space for family interaction, fostering friendships with fellow residents by providing multi-purpose and gathering spaces and specific areas for encouraging involvement in activities to be socially connected was paramount.

The two-story facility is divided into smaller communities and gives the residents a sense of homelike security and ownership. Each community has a number of small sitting areas, lounge and activity spaces. Smaller, more intimate dining and sitting areas allow residents to visit privately with family and friends. 

As the focal point of the social and communal life of the residents, the lounge and common areas play a vital role in the overall wellbeing of the residents. The design of the common areas provide the residents with a sense of homeliness and familiarity to help reduce anxiety whilst also encourages social interaction and socialisation.  

DESIGN FEATURES

Asset 6

Legibility of Form
Familiarity of the building form creates a homelike feeling

Asset 9

Spaces That Nurture
Include public and private spaces both internally and outdoors for group activity or quiet retreat

Asset 10

Connectivity and Socialisation
Places for community interaction, provide a variety of options for social engagement for resident wellbeing

Asset 11

Sense of Place
Spaces to support residents sense of place, community, and belonging

The vernacular of the building relates to, and invokes the memory of, the local housing of the mid to late 1900s i.e. typically QLDers with lightweight cladding, colorbond roof and brickwork underneath, reminiscent of the houses in the town and on farms where the residents lived. The familiarity of the building form, the internal layouts and the finishes create a homelike feeling fostering a sense of place, community, and belonging.

The facility design provides opportunities for a range of activities for residents to enjoy with visiting family and friends of all ages, private and public spaces both internally and outdoors for group activity or quiet retreat; cinema, library and craft areas, chapel, lawn bowls and putt-putt, coffee shop and children’s playground.

The facility’s landscaped courtyards and activity spaces are an integral part of socialisation for the residents. The residents benefit from being involved in everyday activities like the growing of fruit and vegetables in the raised planter beds and making use of the familiar style garden shed.

The gardens are an extension of the facility, the beautifully landscaped gardens and walking paths link the smaller communities and provide a seamless connection to the outdoors

PROJECT TEAM

Structural Engineers:  STP Consultants
Civil Engineers: Milanovic Neale Consulting Engineers
Electrical & Hydraulic Services:  Umow Lai
Mechanical & Fire Services: Ashburner Francis
Landscape Architect:  View Landscape Architecture
Building Contractor:   Woollam Constructions
Project Photographer:  Daryl Wright

DESIGN FEATURES

Asset 6

Familiarity of the building form creates a homelike feeling

Asset 9

Spaces That Nurture
Include public and private spaces both internally and outdoors for group activity or quiet retreat

Asset 10

Connectivity and Socialisation
Places for community interaction, provide a variety of options for social engagement for resident wellbeing

Asset 11

Sense of Place
Spaces to support residents sense of place, community, and belonging

The vernacular of the building relates to, and invokes the memory of, the local housing of the mid to late 1900s i.e. typically QLDers with lightweight cladding, colorbond roof and brickwork underneath, reminiscent of the houses in the town and on farms where the residents lived. The familiarity of the building form, the internal layouts and the finishes create a homelike feeling fostering a sense of place, community, and belonging.

The facility design provides opportunities for a range of activities for residents to enjoy with visiting family and friends of all ages, private and public spaces both internally and outdoors for group activity or quiet retreat; cinema, library and craft areas, chapel, lawn bowls and putt-putt, coffee shop and children’s playground.

The facility’s landscaped courtyards and activity spaces are an integral part of socialisation for the residents. The residents benefit from being involved in everyday activities like the growing of fruit and vegetables in the raised planter beds and making use of the familiar style garden shed.

The gardens are an extension of the facility, the beautifully landscaped gardens and walking paths link the smaller communities and provide a seamless connection to the outdoors

PROJECT TEAM

Structural Engineers:  STP Consultants
Civil Engineers: Milanovic Neale Consulting Engineers
Electrical & Hydraulic Services:  Umow Lai
Mechanical & Fire Services: Ashburner Francis
Landscape Architect:  View Landscape Architecture
Building Contractor:   Woollam Constructions
Project Photographer:  Daryl Wright

VIEW MORE AGED CARED + RETIREMENT PROJECTS

VIEW MORE AGED CARED + RETIREMENT PROJECTS